DEDICATED SERVER SUNUCU

DEDICATED SERVER SUNUCU

Dedicated Server Sunucu (Paylaşımsız Sunucu), tek bir kullanıcı ya tek bir şirket için özel olarak ayrılan, paylaşımsız bir internet sunucusudur. Tüm kullanım hakları tek bir kişiye ya da tek bir şirkete aittir. Paylaşımlı olan sunuculardan en büyük farkı da burada ortaya çıkmaktadır.

Paylaşımlı ve Paylaşımsız Sunucuların Farkı Nedir?

Paylaşımlı Sunucular

Paylaşımlı olan sunucular tek bir kişi ya da şirket için kullanılmayan sunuculardır. Sunucunun kapasitesine göre sunucularda birden fazla şirketin veya kişinin verileri barındırılabilir. Örneğin bir web sitesi barındırmak için kullanılan bir sunucuyu ele alırsak tek bir paylaşımlı sunucu üzerinde onlarca web sitesi bulunabilmektedir. Paylaşımlı sunucularda işlemci, RAM ve disk alanı kullanıcılar tarafından ortak kullanılmaktadır.

Paylaşımsız (Dedicated) Sunucular

Paylaşımsız yani Dedicated Server Sunucu ise tek bir kişiye ya da firmaya ait özel olarak ayrılmış olan sunuculardır. Bu sunucularda başka bir şirketin ya da kişinin herhangi bir verisi barındırılmaz. Sunucunun disk alanı, RAM ve işlemcisi tek bir kişiye ya da firmaya özel olarak ayrılmıştır.

Sitesinde trafik hacmi yüksek olan, site üzerinde çok fazla veri ve görsel bulunduran, verilerinin paylaşımlı sunucularda yer almasını tercih etmeyen ya da iş kapasitesi ve hacmi oldukça yüksek olan firmalar için oldukça idealdir; çünkü kendilerine ait olan ayrı bir sunucuları olduğu için bu sunucunun gereksinimleri diledikleri gibi kullanabilirler ve sunucuyu tamamen kendileri için geliştirebilirler. Aynı zamanda daha yüksek performans almalarını sağlarlar.

DEDICATED SERVER SUNUCU TÜRLERİ

Temel Dedicated Sunucular

İnternet sitesi trafiği belli limitleri aşan ve paylaşımlı sunucuların karşılayamadığı seviyelere gelen firmaların tercih edebileceği türden temel özelliklere sahip olan sunuculardır. Bu sunucular bant genişliği, RAM, işlemci ve saklama alanı olarak paylaşımlı sunuculara kıyasla daha fazla kapsamlı bir çözüm sunmaktadır.

Yüksek Performanslı Dedicated Sunucular

Temel Dedicated Server Sunucu performansının yetersiz kaldığı durumlarda, işlemci, saklama alanı, RAM ve bant genişliği konusunda daha yüksek performans sunan sunucu tipidir. Çok yüksek hacimli site trafiği bulunan, sunucusunda oldukça fazla veri barındıran firmalar için önerilen çözümlerdendir.